Debrecen Hotels

Túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Brüsszel Olaszország ellen

  2019 máj 27 / #debrecen
Google ads
Google ads

Túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet az Európai Bizottság Olaszország ellen a jövő héten azért, mert a dél-európai ország nem tudta megfelelő mértékben csökkenteni az államadósságot – tudta meg a Bloomberg hírügynökség európai uniós forrásokból hétfőn.

A bizottság június 5-én teszi közzé ajánlásait az uniós tagállamok által benyújtott stabilitási, illetve konvergenciaprogramokról, és ennek keretében kezdeményezheti a hosszú és bonyolult folyamat elindítását.
Az EU stabilitási és növekedési paktumának értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, az államadósság pedig nem lépheti át a GDP 60 százalékát.

Olaszország államadóssága 2300 milliárd euróra, a GDP 131 százalékára rúgott tavaly, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban.

A bizottság ajánlására a pénzügyminiszteri tanács indíthatja el a túlzottdeficit-járást, amelynek során az érintett országnak az általa vállalt korrekciós intézkedéseket és politikákat tartalmazó tervet kell benyújtania, a megvalósításra vonatkozó határidőkkel együtt. Az ajánlások alkalmazását elmulasztó euróövezeti országok akár a GDP 0,2 százalékát is elérő bírsággal sújthatók. Olaszország esetében a bírság nagyjából 3,5 milliárd euróra rúghat.
A pénzügyminiszteri tanács a június közepén vagy a július elején esedékes ülésén foglalhat állást az Európai Bizottság javaslatáról.

Eddig egyetlen EU-tagállamot se sújtottak bírsággal a túlzottdeficit-eljárás keretében.
A Bloomberg értesülésének megjelenése után az euró árfolyama tovább gyengült a dollárhoz képest, a tízéves olasz államkötvények hozama pedig 7 bázisponttal 2,62 százalékra emelkedett.