Súlyos drágulás jön a húsoknál, nem lesz egyszerű lenyomni a vásárlók torkán

2022.04.07

A Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke, Éder Tamás a sertéshús további jelentős drágulására számít – hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetségének csütörtöki sajtórendezvényén Budapesten.

A Napi beszámolója szerint a szakértő úgy fogalmazott, nehéz lesz a következő hónapokban elfogadtatni az üzletláncokkal és a vevőkkel az áremelkedést, de mást nem lehet tenni, mert tönkremennének a sertéstartók. A takarmánygabona, az energia, a logisztika, a csomagolás, a munkaerő tavaly is sokat drágult, az év első hónapjaiban pedig ismét nagyot ugrottak a költségek – mondta Éder Tamás.

Az érdekképviseleti vezető nem tartja kizártnak, hogy a drágulás miatt visszaesik a forgalom, illetve sokan az olcsóbb termékeket keresik majd, ezért egyre gyakrabban jelenhetnek meg a kínálatban a helyettesítő termékutánzatok, a külföldről behozott olcsó tömegáruk.

A jövedelmezőség visszaesése pedig ahhoz vezethet, hogy a termelők a korszerűsítésen spórolnak majd, ami csökkenti a versenyképességüket. Így különösen nagy szükség lesz fejlesztési támogatásokra.

 

az eredeti hír itt elérhető