Debrecen Hotels

Fejlesztések, felújítások jönnek a Dobozikertben

  2019 Már 06 / #debrecen
Google ads
Google ads

A beruházás teljes költsége 331 millió forint, amelyből 296 millió forint uniós forrás, 35 millió forintot az önkormányzat finanszíroz. Új életre kel a Dobozikert a nyár közepére, elkezdődött a városrészben a Zöld város program – jelentette be sajtótájékoztatón Papp László polgármester. A fejlesztés során korszerűsítik és növelik a zöldterületeket, felújítják a játszóteret és a sportpályát is. A beruházás nyár közepére készül el.

Az Új Főnix Terv Zöld város programja azt a célt tűzte ki, hogy a parkok, játszóterek, sportpályák fejlesztésével könnyítse és komfortosabbá tegye a debreceniek mindennapjait a városi zöldterületeken. A komplex program 6 milliárd forintos uniós és önkormányzati forrásból 11 városrészben.

A Zöld város program első fejlesztése éppen a Dobozikerthez kapcsolódik, hiszen évtizedes álmuk vált valóra a városrészben élőknek, amikor 2017-ben korszerűsítették a Dobozi kispiacot. Azóta az ott élők sokkal komfortosabb körülmények között vásárolhatják meg a friss zöldséget és A gyümölcsöt.

A 2017-ben indított Zöld város program 2019 tavaszán folytatódik a Dobozikertben. Korszerűsítik a parkokat és a közösségi tereket a lakótelepen. Leginkább a fényes udvari tömbbelső változik meg. Itt elbontják a nagy, összefüggő aszfaltfelületeket, hogy a korábbinál nagyobb legyen a zöldterület. A pingpong asztalokat kicserélik, a sportpályát, a kondiparkot és a játszóteret felújítják.

A Dobozikertben a parkok, játszóterek és sportpályák korszerűsítése után minden korosztály megtalálja a lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltésére. A fiatalok sportolhatnak, a kisgyermekesek a játszóteret használhatják, az idősebbek pedig a parkban pihenhetnek. A fejlesztés végén új életre kell az 1970-es évek első felében épült lakótelep

– mondta tájékoztatóján Papp László polgármester.

Nemcsak a fényes udvari tömbbelső újul meg, a Víztorony utcán virágládákat helyeznek ki, a Dienes János utcán a Boka Károly utcán cserjéket telepítenek és a kijárt gyalogos útvonalakon térkövet helyeznek el. Az Ótemető utcai házak közötti parkolókat is felújítják, járdát építenek és fákat ültetnek.

A Zöld város program fejlesztéseit szeretnénk megóvni annak érdekében, hogy sokáig tudják élvezni a játszóteret, a sportpályát és a virágos parkokat az itt élők. Ezért a fejlesztés során térfigyelő kamerákat is telepítünk a biztonság érdekében a Víztorony és a Dienes utca sarkára, a Karácsony György utcai óvodához és a Munkácsy utca – Víztorony utca kereszteződésébe

– mondta a tájékoztatón Nagy Sándor, a városrész önkormányzati képviselője.

A beruházás teljes költsége 331 millió forint, amelyből 296 millió forint uniós forrás, 35 millió forintot az önkormányzat finanszíroz. A kivitelezés most kezdődött és 6 hónapig tart, tehát – az időjárástól függően – 2019 nyarára készül el.

Az Új Főnix Terv Zöld város programjában 2018 decemberében indult el a Libakert korszerűsítése. Másodikként most a Dobozikertben dolgoznak, de heteken belül kezdődik a munka a Sestakertben és a Vénkertben is.

Még ebben az évben elindul a Belváros és az Újkert zöldterületeinek korszerűsítése. A teljes program az idén elinduló 6 városrész mellett még kiterjed a Tócóskertre, a Tócóvölgyre, a Petőfi térre, a Bem térre és a Sóház városrészre. A teljes program 6 milliárd forintból valósul meg.

Fotók: Miskolczi János