Debrecen Hotels

A török kormánypárt a helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítését és a voksolás megismétlését kérte

  2019 ápr 16 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kedden “rendkívüli fellebbezés” formájában a március 31-ei helyhatósági választás nem hivatalos isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérelmezte a Legfőbb Választási Tanácsnál (YSK), miután a legnépesebb török városban az ellenzéki főpolgármester-jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

A fellebbezést Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese nyújtotta be a testülethez, aki a helyszíni felvételek tanúsága alapján három bőröndnyi dokumentummal lépett be az YSK ankarai épületébe.

Az AKP a választás óta már két alkalommal is hivatalos úton kifogásolta az isztambuli eredményt, aminek nyomán a metropolisz több kerületében újraszámolták a voksokat.

Yavuz a sajtónak nyilatkozva elmondta: teljesen világos, hogy a választás során szervezett szabálytalanságok történtek. Példaként említette a “csúsztatott” adatfeldolgozást, a jogosulatlan állampolgárok voksolását, a hiányszó szavazatokat, valamint a számlálóbizottságok összetételét illető visszaéléseket.

Az AKP elnökhelyettese egyúttal arról is beszámolt, hogy a részleges újraszámlálás következtében a kormánypárti és az ellenzéki jelölt közötti szavazatkülönbség közel a felére, 13 ezer 900-ra csökkent. Ha az YSK egész Isztambulban engedélyezte volna az újraszámlálást, az eredmény átfordult volna a kormánypárt javára – nyomatékosította.

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, Recep Tayyip Erdogan török elnök pártjának, az iszlamista-konzervatív AKP-nak a jelöltje, Binali Yildirim mintegy 25 ezer szavazattal maradt el a legfőbb ellenzéki indulótól. Ekrem Imamoglu, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje a voksok 48,80, míg Yildirim a 48,55 százalékát tudta megszerezni. Bár Imamoglu a megbízólevelet nem vehette át, Twitter-fiókján már két hete Isztambul főpolgármestereként tünteti fel magát.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP másfél évtized után az isztambuli mellett az ankarai főpolgármesteri széket is elveszítette, de alulmaradt a CHP-vel szemben több másik nagyvárosban is.

A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Ezen felül Isztambul azért jelképes, mert Erdogan 1994-től maga is volt a metropolisz főpolgármestere és akkoriban alapozta meg népszerűségét.

Amennyiben az YSK helyt ad az AKP “rendkívüli fellebbezésének”, a helyhatósági választás megismétlésére Isztambulban június 2-án kerülne sor.