Debrecen Hotels

A POSZT versenyprogramjában az Idióta

  2019 Már 12 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Csokonai Színház Idióta című előadása bekerült a 2019. június 6. és 15. között megrendezendő POSZT idei versenyprogramjába. A19. Pécsi Országos Színházi Találkozó szervezői ma tették nyilvánossá a tizennégy meghívott előadás listáját.

Idióta címen Dosztojevszkij egyik legnagyobb hatású regényét, A félkegyelmű-t rendezte meg a Kazanyban született fiatal rendező a Csokonai Színházban. Megmentheti-e a jóság, a krisztusi szeretet az erkölcsleg romlott, önzéstől szenvedő világot – ez a regény központi kérdése. Dosztojevszkij Miskin alakjában a tökéletes szépségű, felsőbbrendű embert akarta megteremteni, aki fényt hoz a világba.

A rendező szerint Miskin krisztusi jósága a mi idealizált világunk vágya is egyben, nem csupán az akkori Oroszországé. A szépség túlélésünk utolsó mentsvára vagy lehetősége, mert ez teljesen szembe megy az ösztönös, zsigeri vadászattal, amit az őskori ember képvisel, és szembe megy az érdekhajhászó üzleti világot előtérbe helyező emberrel.”

Az előadást Giliga Ilka díszleteiben és jelmezeiben játssza a Csokonai Színház. A főszereplők Kiss Gergely Máté, Papp István és Zeck Juli. A produkció zeneszerzői Bakk- Dávid László és Katona Dávid.

Sardar Tagirovsky nem a szokványos módszerekkel dolgozik, megpróbálja olyan helyzetekbe, játékokba hozni a színészeket, amelyek arra hivatottak, hogy előhívják az érzelmeiket, felszabadítsák a képzeletüket, vagy ami talán még fontosabb, szeretné megéreztetni velük, hogy ne kreáljanak karaktereket. Tagirovsky a 90-es évek óta él Magyarországon. Tanult a Shakespeare Színművészeti Akadémián, a Budapest Bábszínház stúdiójában és Rómában Paolo Antonio Simioninál. Kísérletezett rendezéssel és színészettel. Első hivatalos színházi munkája, a Sepsiszentgyörgyön rendezett Meggyeskert a 2015-ös POSZT-on elnyerte a közönségzsűri díját. 2016-ban megkapta a 35 év alatti rendezőnek járó Játéktér-díjat Erdélyben.

19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére. A versenybe jutott 14 előadás:

Szvetlana Alekszijevics:
Secondhand
Örkény Színház, Budapest
r.: Bagossy László, Kovács D. Dániel és mások

Anton Pavlovics Csehov:
Ványa bácsi
Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros / Váci Dunakanyar Színház
r.: Yaroslav Fedoryshyn

Henry Farrell:
Mi történt Baby Jane-nel?
Szabadkai Népszínház

r.: Galambos Péter

Charlie Chaplin:
A diktátor
Vígszínház, Budapest
r.: Eszenyi Enikő

Fjodor Dosztojevszkij:
Idióta
Csokonai Színház, Debrecen

r.: Sardar Tagirovsky

Fejes Endre-Tasnádi István:
Rozsdatemető 2.0
Katona József Színház, Budapest
r.: Máté Gábor

Nagy András:
Karenina, Anna

József Attila Színház, Budapest

r.: Telihay Péter

 

Radu Afrim:

Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél
Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján

Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

r.: Radu Afrim

Eugene Ionesco:
A székek
Pesti Magyar Színház
r.: Szabó K. István

Garai Judit:

Jeanne d’Arc

Katona József Színház, Budapest

r.: Hegymegi Máté

Georg Büchner:

Woyzeck

Nemzeti Színház, Budapest
r.: ifj. Vidnyánszky Attila

Székely János:

Caligula helytartója

Gyulai Várszínház/Nemzeti Színház

r.: Szász János

Székely Csaba:
10
Radnóti Színház, Budapest
r.: Sebestyén Aba

Tasnádi István:

Kartonpapa

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

r.: Hargitai Iván

Az előadások időpontjával és a jegyértékesítés indulásával kapcsolatos információkat a POSZT felületein teszik majd közzé: poszt.hués www.facebook.com/posztpecs