Debrecen Hotels

A közel-keleti keresztényüldözésről írt alá nyilatkozatot a magyar görögkatolikus érsek

  2018 ápr 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet a közel-keleti keresztényüldözésre Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország görögkatolikus püspökei. A Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Eugeniusz Popowicz lengyel görögkatolikus püspök, Ladislav Hučko cseh görögkatolikus püspök és Ján Babjak szlovák metropolita jegyezte nyilatkozatot szerdán juttatta el az MTI-hez a debreceni központú görögkatolikus metropólia sajtószolgálata.

A nyilatkozat aláírói közös erővel kívánják felhívni a figyelmet “azon keresztény testvéreink kimondhatatlan szenvedésére, akik keresztényüldözés és háborús konfliktusok miatt hazájukat elhagyni kényszerültek”.

“A szolidaritás és a szeretet azt diktálja, hogy a politikai hatalmak képviselőihez és Európa polgáraihoz forduljunk, arra kérve őket, hogy vegyék komolyan fontolóra ezen ártatlan emberek bevándorlását, akik Európában keresnek menedéket” – írják. “Püspökként felajánljuk imáinkat, együttérzésünket, valamint a keresztény lelkiségük gyakorlásának lehetőségét egyházmegyéinkben. Ugyanakkor, az átfogó segítségnyújtás érdekében, figyelembe kell vennünk szociális helyzetüket is, amellett, hogy pozitív, befogadó közeget teremtünk számukra” – teszik hozzá.

“Mivel a Visegrádi Négyek politikai súlya egyre erősödik, ezért mi is, ezen országok görögkatolikus püspökei fölemeljük szavunkat annak hangsúlyozására, hogy a valóban szükséget szenvedőket úgy kell megsegíteni, hogy közben megmaradjon az európai országok keresztény identitása” írják a püspökök, miközben elismerik: “e menekülteknek szükségük van arra, hogy emberi méltóságuknak megfelelően fogadjuk be őket, és segítsük a teljesebb életre. Mindazonáltal, szükségesnek tartjuk megteremteni hazatérésük lehetőségét is, hogy ott önazonosságukat annak teljességében élhessék”.

“A közel-keleti békefolyamatok hatékonysága mindnyájunk közös erőfeszítésének függvénye, illetve annak, hogy együttesen tiltakozzunk méltóságuk és emberi jogaik megsértése ellen” – vallják a V4 országok görögkatolikus püspökei.

A közleményben reményüket fejezik ki, hogy szavaikat megértéssel fogadják.
“Mély együttérzéssel teli, megértő hozzáállást kívánunk nekik, és békét, amely nélkülözhetetlen nemcsak ezen emberek, hanem az egész emberiség haladása érdekében” – zárul a püspökök nyilatkozata.