Debrecen Hotels

50 éves az Antal-Lusztig gyűjtemény, jubileumi tárlat nyílt a MODEM-ben

  2018 dec 02 / #debrecen
Google ads
Google ads

Büszkék vagyunk arra, hogy az Antal-Lusztig gyűjteménynek otthont adhatunk – hangsúlyozta köszöntőjében Komolay Szabolcs alpolgármester.

Tisztelt Németh Lajos professzor! Az Antal-Lusztig-gyűjtemény 50 éves! címen jubileumi tárlat nyílt a MODEM-ben szombaton 15 órától. A megnyitón köszöntőt mondott Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

“12 éve megszületett egy együttműködés, amely révén az elmúlt 50 esztendő kulturális termését összefoglaló gyűjteményt láthatjuk. Ez a gyűjtmény mindig újabb és újabb arcát mutatja számunkra, érdeklődők számára. Nagyon fontos ez a gyűjtemény Debrecennek, egy olyan érték, amelyet meg kell őrizni és mutatni. A tárlathoz kapcsolódóan hatkötetes katalógus fog megjelenni, 2400 műtárgyat bemutatva. Ez a mértékű átfogó feldolgozás a magyar művészettörténetben példátlan. Büszkék vagyunk arra, hogy az Antal-Lusztig-gyűjteménynek otthont adhatunk.” – hangsúlyozta köszöntőjében Komolay Szabolcs alpolgármester.

A kiállítást megnyitotta Keserü Katalin művészettörténész. Közreműködött Barabás Anita és Gergye Krisztián a Lilith – fekete Hold című előadással. Kurátor Nagy T. Katalin. A kiállítás megtekinthető február 17-ig.

A párbeszédes cím a kiállítás kettős koncepcióját hivatott kifejezni. A debreceni Antal−Lusztig-gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter 1968-ban szerezte meg az első festményt, melyet aztán az elmúlt 50 esztendőben több ezer kép, szobor, grafika, installáció, iparművészeti és régészeti tárgy követett. Ugyanebben az évben, 1968-ban jelent meg Németh Lajos művészettörténész Modern magyar művészet című könyve, melyhez hasonló elemző, értékelő és összefoglaló mű a XX. századi magyar művészetről, azóta sem született.

A kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin, e könyv mondatait idézve, a gyűjtemény anyagából válogatva mutatja be a látogatónak a magyar művészet egy-egy jelentős fejezetét, egy-egy kiemelkedő alkotóját.

Fotó: Miskolczi János