1500 embernek ad munkát Debrecenben az NI

2019.04.10

Bokrétaavató ünnepséget tartottak szerdán az NI Hungary Kft. debreceni gyárában, miután elérte legmagasabb pontját a vállalat legújabb, negyedik épülete.

Eric Starkloff, a National Instruments Corporation elnöke az ünnepségen elmondta: az 5,5 milliárd forintos beruházással 210 új munkahelyet létesítenek Debrecenben, ahol már 1500 embernek adnak munkát.
A texasi székhelyű cég elnöke azt mondta, 18 évvel ezelőtt a jó munkaerő, a jó egyetem és a jó partner város miatt választották Debrecent a beruházás helyszínéül, ami jó döntésnek bizonyult.

Az NI hosszú távú tervei igazolásaként 2016-ban jelentette be a fejlesztést, a projekt megvalósítása a határidő szerint halad, az irodaépület várhatóan év végére készül el. A kivitelezés mellett a munkavállalók toborzása is hatékonyan zajlott, a pályázatban vállalt munkakörök 100 százalékát már betöltötték. Az új munkatársak mérnöki és informatikai, kutatás-fejlesztési, valamint egyéb szolgáltatási területeken dolgoznak, legtöbbjük felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelv ismeretével rendelkezik – ismertette Eric Starkloff.


Eric Starkloff, az amerikai National Instrumnents Corporation elnöke szalagot köt fel a cég leányvállalatának, az NI Hungary Kft. Debrecenben épülő gyárépületének bokrétaünnepén 2019. április 10-én. Az 5,44 milliárd forint értékben megvalósuló fejlesztés 210 magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt. MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette: Debrecen fontos része a vállalat globális stratégiájának, Texas után a debreceni a második legnagyobb gyáruk, illetve szolgáltató központjuk. Külön kiemelte az NI kapcsolatait a helyi oktatási intézményekkel.
Papp László, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő cégek közül az NI volt az első, amelyik Debrecenbe telepítette üzemét, s azóta folyamatosan fejleszti a gyárat.

Felidézte, hogy 2000-ben egyfajta szerkezet- és szemléletváltás ment végbe a város gazdaságában, s az önkormányzat úgy döntött, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő iparágakat és szolgáltatásokat támogatja, mert “csak a tudás alapú gazdaság lehet a város jövője”.

A polgármester hozzátette, hogy felértékelődött a városban a szakképzés és a felsőoktatás. Példaként említette, hogy az idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a Debreceni Egyetemre, mint egy évvel korábban, a mérnöki karok iránt pedig 40 százalékkal nőtt az érdeklődés.

Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára szerint Debrecen Magyarország egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező városa. Fontosnak nevezte, hogy egy technológiai cég fejleszt Debrecenben, ami beleillik abba a koncepcióba, hogy Magyarországon nem összeszerelő üzemekre van szükség, hanem magas hozzáadott értéket képviselő, és dolgozóinak magas jövedelmet biztosító vállalatokra.

A helyettes államtitkár szerint az, hogy az elmaradottabb keleti térségben lévő Debrecen ilyen mértékben tud fejlődni, elsősorban a helyi szellemi tőkének, humán erőforrásnak köszönhető.

Szepesi Balázs az ITM nevében támogatásáról biztosította a debreceni gazdaságfejlesztési törekvéseket.
Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója hozzátette: a kormány stratégiai partnereként fontos számukra, hogy a beruházásokon túl társadalmi felelősségvállalásuk révén is támogassák az innovatív, tudásalapú gazdaság fejlődését, kiemelten kezelve az ipar 4.0 területét.

A bokrétaavatón elhangzott az is, hogy ez év szeptemberétől közös, duális képzést indít a Debreceni Egyetem gazdaságtudományi kara és az NI Hungary Kft. A meghirdetett képzés alkalmas arra, hogy naprakész, az iparban is azonnal alkalmazható ismeretekkel ruházza fel a résztvevőket.

az eredeti hír itt elérhető